menu

Dochters van 'foute' ouders, interview DNS05

Project:

Dochters van foute ouders
Realisatie project:
Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis
Tijdsbestek:
1928-2009
Locatie:
Nederland
Toegang:
Dit interview is niet direct beschikbaar. Voor de toegang tot het interview gelden beperkende voorwaarden.
Meer projectdetails
Dit interview is niet openbaar beschikbaar. Toegang tot het interview kunt u aanvragen bij DANSKNAW via de volgende link

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Oral history interview met een vrouw (1928) uit een arm Nederlands-Hervormd gezin, waarvan beide ouders in de jaren dertig NSB-lid worden. Tijdens de oorlog meldt de vader zich bij de Waffen-SS. DNS05 wordt lid van de Jeugdstorm. In 1943 vertrekt ze voor de Germaanse Landdienst naar Polen. Op Dolle Dinsdag vlucht ze met haar hoogzwangere moeder en broertjes en zusjes naar Duitsland. Halverwege de reis bevalt moeder van haar zevende kind. DNS05 reist met haar broertjes en zusjes door naar Osnabrück. Vervolgens moet ze op de vlucht voor de Russen tot ze wordt bevrijd door de Engelsen. Ze wordt intussen geconfronteerd met stromen vrijgelatenen uit de (concentratie)kampen. Terug in Nederland wordt ze in een kindertehuis in Noordwijk ondergebracht. Na de vrijlating van haar moeder volgt ze een deel van een psychiatrische verpleegstersopleiding, maar ze wordt overspannen. Pas als haar kinderen volwassen zijn, krijg ze haar zelfvertrouwen terug.
De aanleiding voor dit interview is het Aletta project om levensverhalen van vrouwen vast te leggen van wie de ouders tijdens WO II de kant van de bezetter kozen en zelf geïnterneerd en/of in kindertehuizen en/of in pleeggezinnen ondergebracht werden tijdens de internering van hun ouder(s).

Andere interviews over Dochters van foute ouders