menu

Veelgestelde vragen

Waar kan ik terecht als ik zelf een interview heb?
De site Getuigen Verhalen is het resultaat van alle projecten die binnen het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog zijn gemaakt. Al deze interviews zijn opgeslagen bij DANS (Data Archiving and Networked Services), en zijn daar beschikbaar voor onderzoek. Alle openbare interviews zijn via deze website te bekijken. Als u zelf een interview heeft en u wilt deze digitaal opslaan en beschikbaar stellen kunt u het beste contact opnemen met DANS, www.dans.knaw.nl 

Hoe kan ik toegang krijgen tot interviews met een slotje, niet openbaar interviews?
Sommige interviews zijn beperkt openbaar. Dat wil zeggen dat ze alleen gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Toegang tot het interview kunt u aanvragen via de 'Request permission' knop bij het desbetreffende interview op www.easy.dans.knaw.nl. Dit kan alleen als u een EASY account heeft. Een EASY account is aan te vragen via https://easy.dans.knaw.nl/ui/register.

Waarom zijn niet alle interviews doorzoekbaar?
Niet alle interviews zijn doorzoekbaar, omdat niet bij alle interviews de transcriptie van het interview is verwerkt. Voor de doorzoekbare interviews geldt dat alle woorden die worden uitgesproken door de geïnterviewde ook te vinden zijn via het zoekscherm. Bij een gevonden woord start het fragment een aantal seconden voor het gesproken woord. Op deze manier kan u bijvoorbeeld zoeken op 'eten' of 'onderduiken'. Het is de bedoeling dat alle interviews in de toekomst op deze manier doorzoekbaar worden gemaakt.

Waar kan ik terecht als ik meer over een project wil weten?
Getuigen Verhalen is een verzamelsite van alle projecten en interviews die gedaan zijn in het kader van het Erfgoed van de Oorlog – programma van het ministerie van VWS. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de instelling of persoon die de interviews heeft gemaakt.

Wat is ‘oral history’?
Oral history is de mondelinge overlevering van getuigenissen. Voor deze website geldt dat interviews zijn afgenomen met mensen die de Tweede Wereldoorlog op een bepaalde manier, op een bepaalde plek hebben meegemaakt.

Hoe bent u aan de geïnterviewden gekomen?
De geïnterviewden zijn geselecteerd door de instellingen en personen die de interviews hebben afgenomen. Over de precieze selectiecriteria kunt u het beste met hen contact opnemen.

Waar kan ik een correctie op de tekst doorgeven?
U kunt een correctie op de tekst doorgeven, waarbij benadrukt moet worden dat de individuele getuigenissen van de geïnterviewden precies dat zijn: bepaalde gebeurtenissen vanuit een bepaald perspectief.

Waarom wordt de (volledige) naam van een geïnterviewde soms niet genoemd?

Sommige interviews zijn beperkt openbaar. Dat wil zeggen dat ze alleen gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek. In dit geval wordt de naam van de geïnterviewde niet genoemd.

Ik bezit documenten of voorwerpen uit de oorlogstijd, wat kan ik daarmee doen?
Archiefinstellingen zijn wellicht geïnteresseerd in deze documenten of voorwerpen. Voor toekomstige generaties kan het belangrijk zijn is het belangrijk om dit ‘erfgoed van de oorlog’ te bewaren. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met het NIOD.