menu

Interview 02, vergeten bombardement

Project:

Het vergeten bombardement (Rotterdam 31 maart 1943)
Realisatie project:
Stichting Mondelinge Geschiedenisprojecten
Tijdsbestek:
31 maart 1943
Locatie:
Rotterdam, Nederland, Schiedamseweg, Delfshaven, Bospolder, Tussendijken, Taanderstraat, Mathenesserdijk, Mathenesserweg, Gouda, Zeilmakerstraat, Beukelsdijk, Kraaieveld, Marconiplein, willem beukelszoonstraat, rembrandtstraat, Rotterdam-Zuid, tuindorp De Vaan, Vreewijk, Crooswijk, Amersfoort, Groningen, Visserijplein
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Ten tijde van het bombardement woonde mevrouw Marcus aan de Schiedamseweg met haar ouders. Bij het bombardement stortte een deel van het huis in terwijl mevrouw Marcus met haar zusje onder de trap stond. Haar broers waren op dat moment onderweg van school naar huis. De hele familie heeft het overleefd, maar haar vader verloor al zijn handwerk en werd lusteloos.

Na het bombardement is de familie eerst gaan kijken bij de grootouders. De wandeling tussen het puin naar de Willem Beukelszoonstraat heeft een sterke indruk achtergelaten. Na een tijdelijk onderkomen bij een oom in Rotterdam verhuisde het gezin naar het tuindorp De Vaan in Rotterdam-Zuid. Mevrouw Marcus heeft eind ’45 tot de bevrijding met haar zusje bij een dominee in Groningen gewoond.

Andere interviews over Het vergeten bombardement (Rotterdam 31 maart 1943)