menu

De Joodse markt in de Gaaspstraat in Amsterdam (1941-1943)

Toen de Joodse kooplieden op 3 november 1941 in het kader van de arisering van de Joodse kleinhandel van de markten moesten verdwijnen, waren de speciale Joodse markten nog niet gereed. De Joodse markten, die bestemd waren voor Joodse marktkooplieden en hun Joodse klanten, hebben twee jaar bestaan, van eind 1941 tot eind 1943. Voor deze markten kozen de Duitse en gemeentelijke autoriteiten ruime, omheinde plekken uit ('gänzlich umzäunte Gelände') en daarom viel de keuze dikwijls op sportterreinen en kinderspeelterreinen.

In het kader van dit oral history-project blikken toenmalige buurtbewoners terug op de tijd van de Joodse markten. Welke gevolgen had de Duitse maatregel op een buurt in Amsterdam (de Rivierenbuurt) waar Joden en niet-Joden samenleefden? In de vraaggesprekken wordt ook ingegaan op de vraag in hoeverre deze gebeurtenissen hebben doorgewerkt in het latere leven van de geïnterviewden.

  • Realisatie projectStichting Kindermonument
  • Tijdsbesteknovember 1941-november 1943
  • LocatieGaaspstraat, Rivierenbuurt, Amsterdam
  • OnderwerpenTweede Wereldoorlog, Jodenvervolging, Joodse Markt, Joodse man, Amsterdam, Rivierenbuurt, Gaaspstraat, Oral history
  • Masterbestanden DANS-KNAW

Dit project bevat 11 interviews