menu

Getuigen van Theresienstadt, interview 07

Project:

Getuigen van Theresienstadt. Joden gedeporteerd vanuit Nederland 1943-1945
Realisatie project:
Radboud University Nijmegen, Faculty of Religious Studies
Tijdsbestek:
1943-1945, 1945 en verder
Locatie:
Amsterdam, Westerbork, Theresienstadt, Praag, Pilzen, Bamberg, Sittard, Amsterdam
Toegang:
Dit interview is niet direct beschikbaar. Voor de toegang tot het interview gelden beperkende voorwaarden.
Meer projectdetails
Dit interview is niet openbaar beschikbaar. Toegang tot het interview kunt u aanvragen bij DANSKNAW via de volgende link

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Op 16 februari 1943 vertrekken de geïnterviewde (Berlijn, 1929) en zijn moeder naar kamp Westerbork, op advies van zijn vader die sinds maart 1941 in Westerbork was geïnterneerd en de ‘status’ van alte Lagerinsasse had. De vijf jaar oudere broer van de geïnterviewde is dan al doorgestuurd naar Auschwitz. De geïnterviewde wordt op 4 september 1944, samen met zijn ouders, gedeporteerd naar Theresienstadt (transport XXIV/7), alwaar zijn vader een paar weken later (28 september 1944) wordt doorgestuurd naar Auschwitz. De geïnterviewde blijft met zijn moeder achter in Theresienstadt en ontsnapt op het nippertje aan een deportatie naar Auschwitz. In Theresienstadt maakt hij op 8 mei de bevrijding door de Russen mee.

* Het interview concentreert zich op het verblijf in Theresienstadt, maar ook het verblijf in kamp Westerbork komt aan de orde. Daarnaast wordt gesproken over de repatriëring, 'de ontvangst' in Nederland en de eerste naoorlogse jaren in Amsterdam.

Andere interviews over Getuigen van Theresienstadt. Joden gedeporteerd vanuit Nederland 1943-1945