menu

Interview 07 (deel 06), Papua's in diaspora

Project:

Papua's in diaspora
Realisatie project:
Stichting PACE ©
Tijdsbestek:
1942, 1975
Locatie:
Ambon, Auri eilanden, Babo, Bentuni, Biak, Den Haag, Eburu, Fakfak, Kaimana, Hamadi, Hollandia Binnen, Idor, Jakarta, Japan, Jende, Jefman, Kaimana, Kokas, Manilla, Manokwari, Merauke, Miei
Toegang:
Dit interview is niet direct beschikbaar. Voor de toegang tot het interview gelden beperkende voorwaarden.
Meer projectdetails
Dit interview is niet openbaar beschikbaar. Toegang tot het interview kunt u aanvragen bij DANSKNAW via de volgende link

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Geïnterviewde no. 7 is geboren in 1942 in ‘Waar’ op het eiland Roon, als zoon van een dorpsonderwijzer. Hij vertelt over het leven in het dorp, de adat, de komst van het christendom en over het internaatleven.

Tijdens de tweede wereldoolog vlucht hij met zijn familie. In 1947, als de oorlog is afgelopen vertrekt zijn familie te voet naar Idore. Onderweg is hij onder de indruk van de geraamtes van Japanners die langs de weg liggen. Hij gaat in 1951 naar Fak-Fak, waar hij tot 1955 woont en 3 jaar vervolgschool en 1 jaar meteorologie volgt. In Hamadi gaat hij naar de zeevaartschool en wordt weermelder. Hij woont in Merauke, Biak, Sorong en Jefman, Hollandia en Sentani.

Tijdens de Indonesische infiltraties geeft hij berichten, die hij als weermelder en telegrafist ontvangt, door aan de politie. In het kader van de Papuaisering wordt hij in 1961 uitgenodigd om naar Nederland te komen. Hij besluit om na de overname door Indonesië in Nederland te blijven. Hij acht de kans groot dat hij als telegrafist opgepakt zal worden.

De geïnterviewde maakte deel uit van de ervaringsgemeenschap van ooggetuigen van migratiegeschiedenis van Nieuw Guinea naar Nederland.

Andere interviews over Papua's in diaspora