menu

Retourtje Sachsenhausen

Hoewel er gedurende de hele bezettingstijd gevangenen vanuit concentratiekamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen werden afgevoerd, zijn de treinen die op 5 en 6 september 1944 vertrokken het meest berucht. Zo'n drieduizend mannen werden toen gedeporteerd, slechts de helft van hen keerde terug.

Met een aantal overlevenden van deze transporten zijn in 2008 interviews gehouden over hun oorlogservaringen. De geïnterviewden gaan in op de verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse concentratiekamp, de dwangarbeid die zij moesten verrichten, hun overlevingsstrategieën en op  de gevolgen van het kampverleden voor hun leven na de oorlog.

De interviews met de kampoverlevenden maken deel uit van een project dat door de gemeente Vught, het Vughts Historisch Museum en het Nationaal Monument Kamp Vught is opgezet. In het kader daarvan is onder meer de documentaire 'Retourtje Sachsenhausen' gemaakt waarin oud-gevangene Jan van den Ende (interview 04) de reis per trein nogmaals maakt, vergezeld door scholiere Danni Reches die hem over zijn gevangenschap vragen stelt.

  • Realisatie projectStichting Nationaal Monument Kamp Vught
  • OnderwerpenTweede Wereldoorlog; Oral history; Concentratiekampen; Kamp Vught; Sachsenhausen
  • Masterbestanden DANS-KNAW

Dit project bevat 11 interviews