menu

Interview 04 Jos Keune, Huzaren van Boreel

Project:

Huzaren van Boreel
Realisatie project:
B. v. Waveren, Sitefilms ©
Tijdsbestek:
1929-2009 specifiek 1949-1951
Locatie:
Nederland, Diemen, Amsterdam, Deventer, Amersfoort, Nederlands Indië, Java, Poentjak, Bandung, Semarang, Tjitjalengka, Tjoekoel, Gamboeng, Samaroeng, Soerabaja, Kremboe, Buitenzorg, Oengara,
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

De heer Jos Keune is op 28 mei 1929 in Diemen geboren in een groot katholiek gezin. Tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog gaat hij alleen naar Deventer en komt via een bekende bij een boeren familie te wonen. Aan het eind van de oorlog raakt Keune tijdens bombardementen op Deventer gewond . Na herstel wordt hij ondanks een lichte handicap aan zijn been goedgekeurd voor militaire dienst. Hij ziet uit naar uitzending naar Indie en wordt ingedeeld bij de Huzaren van Boreel, 43 ZVE tweede peloton. Na een opleiding in 1949 in Amersfoort op de Willem III kazerne vertrekt Keune als kanonnier seiner naar Nederlands Indie. Hij krijgt een training in Tjitjalengka, en bewaakt o.m een theeplantage in Tjoepoel. Vanwege de Westerling actie wordt hij naar Bandung gestuurd. Hij bezoekt tijdens verlof, maar zonder permissie zijn broer die als burger in Oost-Java op een fabriek bij Soerabaja werkt. Ze worden tijdens een wandeling aangevallen door 4 mannen en zijn broer schiet een van de overvallers neer. Deze sterft. Dit heeft voor hem geen consequenties als militair.
Hij is betrokken bij de zoektocht naar de vermoorde luitenant van der Werff.
Hij ervaart dat er grote behoefte is aan kanonnier seiners en heeft op 18 verschillende locaties gezeten.
Aan het eind van zijn tijd in Indonesie wordt hij ingezet bij de Militaire Politie op Oost-Java.
Terug in Nederland wordt hij weer in dienst genomen door het wooninrichtingsbedrijf waarvoor hij werkte voor vertrek. Ondanks een vrijstellingsverzoek van zijn baas moet hij 3 maal op herhalingsoefening. Hij geniet van het weerzien van zijn kameraden. Hij verklaart de hechte band die hij met zijn reuniegroep heeft uit feit dat 43 ZVE gezamenlijk op herhalingsoefeningen is gestuurd.
Hij hecht grote waarde aan Monument Roermond en het contact met alle veteranen. Hij herdenkt daar het verlies van 7 man uit het eskadron en ervaart de herdenking als een rehabilitatie.

De geïnterviewde maakt deel uit van de ervaringsgemeenschap van ooggetuigen van een periode dienstplicht bij het 43e Zelfstandig Verkennings Eskadron, Huzaren van Boreel. Het eskadron werd Juni 1949 opericht in de Willem III kazerne in Amersfoort en vertrok met ms Volendam op 28 september 1949 naar Nederlands-Indië. De laatste eskadron leden keerden terug naar Nederland op 14 april 1951. Eskadron leden organiseerden veteranen reunies vanaf rond 1960. Het eskadron is als zesde peloton verbonden aan het 43 bve Huzaren van Boreel.

Andere interviews over Huzaren van Boreel