menu

Interview 05 Jacques Furth, Kindertransporten 'Joodse kinderen in kamp Vught'

Project:

Kindertransporten 'Joodse kinderen in kamp Vught'
Realisatie project:
M.C.C. Huffener
Tijdsbestek:
1936 - 2003
Locatie:
Amsterdam, Antwerpen, Krugerlaan, Kamp Vught, Auschwitz, Monowitz, Birkenau, Padborg, Gleiwitz, Hoensbroek, Transvaalbuurt, Dachau
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Jaccques Furth wordt geboren op 7 juli 1910 in een diamantbewerkersgezin uit Antwerpen, dat naar Amsterdam trok. Hij trouwt in 1939, gaat wonen in de Transvaalbuurt en in februari 1941 wordt zoon Dave geboren.

Jacques wordt alleen, zonder vrouw en kind, van huis gehaald, op de tweede verjaardag van zijn zoon. Hij verblijft in kamp Vught en maakt hier als lid van de Ordedienst de vertrekkende Kindertransporten mee. Omdat hij met eigen ogen ziet hoe slecht de kinderen het hebben, stuurt hij illegaal briefjes aan zijn vrouw Fietje met de opdracht: laat ons kind onderduiken. Dit doet zij. Zelf komt ze in Westerbork; daar treffen Jacques en Fietje elkaar weer. Gezamenlijk gaan ze naar Auschwitz, hier worden ze direct gescheiden.

Jacques wordt doorgestuurd naar buitenkamp Monowitz. In januari 1945 belandt hij na een zogenaamde dodenmars uiteindelijk in Dachau. Op een transport vanuit Dachau richting Oostenrijk wordt hij bevrijd.

Na terugkeer in Amsterdam haalt hij zijn zoontje op van het onderduikadres. Zijn vrouw keert niet weer. Later achterhaalt Jacques dat ze aan uitputting is gestorven.

Andere interviews over Kindertransporten 'Joodse kinderen in kamp Vught'