menu

Interview 23, Molukse perspectief

Project:

Het Molukse perspectief in oorlogstijd
Realisatie project:
Museum Maluku (c), Habiboe, drs.R.R.F.
Tijdsbestek:
1942-1945
Locatie:
Pelauw, Waimital, Sekojo, Haruku, Molukken, Indonesia
Toegang:
Dit interview is niet direct beschikbaar. Voor de toegang tot het interview gelden beperkende voorwaarden.
Meer projectdetails
Dit interview is niet openbaar beschikbaar. Toegang tot het interview kunt u aanvragen bij DANSKNAW via de volgende link

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Geïnterviewde 23 is in 1934 in Pelauw (Haruku) geboren.
Tijdens WOII werkt geinteviewde voor de Japanners. Hij vervoert stenen en krijgt daarvoor betaald. Er zijn ook Javanen en Australiers tewerkgesteld voor de aanleg van een vliegveld nabij Pelauw. Er was geen contact tussen de bewoners van Pelauw en de Australische gevangenen. Hij herinnert zich dat na circa twee jaar Geallieerde troepen Pelauw hebben gebombardeerd. De mensen zijn toen het bos in gevlucht, in de buurt van het nabij gelegen Waimital (Haruku). Daar gaat hij werken als onder meer kok van de Japanse militair, Inaba, di het commando voerde in Waimital (Haruku). Tijdens de oorlog is er genoeg voedsel in Pelauw. In Pelauw zijn ook troostmeisjes aanwezig in de Japanse kazerne. Geen vrouwen uit Pelauw, maar uit Java en vooral uit Menado die door de Japnners gedwongen zijn tot prostitutie.
Geïnterviewde is aanwezig op een feest dat een afscheidsfeest van het Japanse leger blijkt te zijn. Hier hoort hij dat Japan de oorlog heeft verloren. De bewoners van Pelauw verlaten de bossen om weer terug te gaan naar hun huizen in Pelauw. Alles is kapot en de bewoners moeten alles weer opbouwen.

Andere interviews over Het Molukse perspectief in oorlogstijd