menu

Interview 15, Job Knoester, Atlantikwall Den Haag

Project:

Atlantikwall Den Haag
Realisatie project:
Museon
Tijdsbestek:
1940-1945
Locatie:
Nederland; Scheveningen; Den Haag
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Job Knoester (geboren 1 maart 1928) moest weg uit Scheveningen en kwam met zijn familie in de Van Boetzelaerlaan terecht, nog steeds in het Sperrgebiet. Zijn vader was brandweerman bij de luchtbescherming. Uit leegstaande woningen werd hout weggehaald.

Job Knoester werkte eerst in de vis: het fileren werd thuis gedaan, waarbij ze erin slaagden vis achter te houden, totdat de Duitsers erachter kwamen. Toen dat ophield, heeft hij op een treintje gereden wat zand en grind voor de bunkerbouw naar de duinen bij Duindorp vervoerde. Na een paar weken verruilde hij dat voor werk bij een groenteboer, die ook aan de centrale keuken leverde. Daarvoor moesten ze ook naar de veiling. Onder politiebegeleiding keerden ze volgeladen terug. De politie liet altijd een tasje voor zichzelf vullen.

Van de bevrijding herinnert hij zich hoe ze de huizen binnengingen waar Duitsers hadden gewoond en hoe ze er zoveel mogelijk spullen uit meenamen. Dat hield op toen de Engelsen erin trokken. Zijn moeder deed de was voor Engelsen, in ruil voor sigaretten.

Andere interviews over Atlantikwall Den Haag