menu

Nabestaanden interview 19, Max Degen, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1939-2009
Locatie:
Nederland; Polen; Sobibor
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Max Degen is in 1924 op de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam geboren. Zijn ouders brengen hem als kleine baby onder bij een Joodse oom en niet-Joods Duitse tante om hem te vrijwaren van deportatie. Zijn ouders en driejarig broertje worden weggevoerd en vermoord in Sobibor. Bij zijn oom en tante wordt hij weggehaald en naar de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg gebracht. Het verzet weet hem hieruit te smokkelen.

Max wordt beschermd en liefdevol opgenomen in een gereformeerd gezin bij wie hij ook na de oorlog opgroeit. Hij weet wel van zijn Joodse afkomst, maar er wordt thuis nauwelijks over gesproken. Studeren vinden zijn pleegouders minder belangrijk. Max maakt uiteindelijk carrière in de transportsector. Voor de Nederlandse Luchtmacht heeft hij een tijd doorgebracht in Duitsland, deze periode ervaart hij als bijzonder prettig.

Door zijn verleden kampt hij een tijd met psychische problemen. Op latere leeftijd gaan het Jodendom en de joodse godsdienst steeds meer leven. Max is hij actief in het ‘oorlogscircuit’ en hij vertelt tijdens het interview over zijn ervaringen in het Demjanjuk-proces. Max Degen is getrouwd met Lutie, samen hebben ze twee zoons en vijf kleinkinderen.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden