menu

Overlevenden interview 07, Esther Raab, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1930-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Verenigde Staten
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Pools
Taal van het interview: Engels

Esther Raab is in 1922 geboren in Chelm (Polen). Zij herinnert zich haar jeugd als comfortabel in een middenklasse Joods gezin. Haar vader heeft veel niet-Joodse klanten met wie hij goed kan opschieten. Een van hen helpt in het laatste oorlogsjaar Esther en haar broer zich schuil te houden voor de nazi’s.

Voordat Esther in december 1942 in Sobibor aankomt, heeft ze al in een aantal werkkampen gewerkt. In Sobibor sorteert ze onder meer kleding en bezittingen van slachtoffers. Zij is van de opstand op de hoogte en bereidt zich voor door zand in haar zakken te doen, om als dat nodig is in de ogen van de bewakers te kunnen strooien. Als zij dan in hun ogen wrijven, heeft Esther tijd hen met een mes in de maag te steken. Ze overleeft de oorlog door onder te duiken bij boeren in een schuur.

Kort na de oorlog trouwt ze met een Joods Poolse man die ze voor die tijd al kende uit Chelm. Het antisemitisme in Polen doet hen besluiten naar de Verenigde Staten te emigreren. Ze hebben twee kinderen die ze volgens Joodse traditie opvoeden.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden