menu

Nabestaanden interview 21, Paul Hellmann, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1939-2009
Locatie:
Nederland; Polen; Sobibor
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Paul Hellmann is in 1935 geboren in Rotterdam. Pauls vader is een groot dierenliefhebber en gedrieën woont het gezin in een huis met veel huisdieren. De moeder van Paul is half Joods; ze heeft een Russisch Joodse vader en een Groningse moeder. Zijn Joodse vader heeft twee Oostenrijks Joodse ouders, hij is in Oostenrijk opgegroeid en op latere leeftijd naar Nederland gekomen.

In de oorlog duiken de gezinsleden apart van elkaar onder. Zijn moeder duikt onder in Bilthoven en Amsterdam, wordt opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Paul zit ondergedoken op de Veluwe, in Ede. Zijn vader duikt niet ver bij hem vandaan onder in Lunteren. Pauls vader wordt door verraad opgepakt en als strafgeval via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd, waar hij is vermoord.

Paul en zijn moeder overleven de oorlog. De dag voordat het interview plaatsvindt, heeft hij in het Nationaal Archief in Den Haag ontdekt wie zijn vader in 1943 heeft verraden. Het interview staat in het teken van deze bijzondere vondst.

Gedurende het voorjaar van 2011 komt Paul Hellmann meer te weten over de verrader van zijn vader en de omstandigheden waaronder zijn vader is verraden; hij schrijft er het boek ‘Klein kwaad’ over. Eerder schreef hij ‘Mijn grote verwachtingen’.

Paul Hellmann is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn werkzame leven was hij journalist.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden