menu

Overlevenden interview 05, Alexsy Wajcen, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1930-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Sovjet-Unie
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Russisch
Taal van het interview: Russisch

Alexsy Wajcen (Waitsen) is in 1922 geboren in de sjtetl Hodorov, een Joodse gemeenschap in de buurt van de stad Lvov in Oekraïne. Voor de Tweede Wereldoorlog maakte Hodorov deel uit van Polen. Na 1939 wordt het onderdeel van de Sovjet-Unie. Alexsy is de oudste van een gezin met vijf kinderen.

Vanaf 1940 dient hij als achttienjarige in het Sovjetleger. Hij komt in Sobibor aan als krijgsgevangene waar hij bij aankomst geselecteerd wordt om te werken.

De andere gezinsleden zijn, op een jongere broer na, tijdens de oorlog vermoord door Oekraïense fascisten.

Alexsy neemt deel aan de opstand in Sobibor onder leiding van Alexander Pecherski en Leon Feldhendler. Na zijn vlucht sluit hij zich aan bij de partizanen. Later dient hij in het Sovjetleger. Na de oorlog blijft hij in dienst van het leger, onder meer als parachutist.

De herinneringen van Alexsy Wajcen zijn verward en fragmentarisch. Hij vertelt dat hij tot ver in de jaren negentig met niemand over Sobibor heeft gesproken; zelfs niet in privékring met zijn vrouw en kinderen. In de Sovjet-Unie was het verboden om over Sobibor te praten; daar stonden zware straffen op.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden