menu

Overlevenden interview 01, Thomas Blatt, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1939-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Verenigde Staten; Israel
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Pools
Taal van het interview: Engels

Thomas (Toivi) Blatt is in 1927 geboren. Hij groeit op in het Poolse plaatsje Izbica dat door de nazi-Duitsers gebruikt wordt als doorgangsgetto van Joden naar vernietigingskampen in Oost Polen. Als zestienjarige komt Thomas samen met zijn ouders en broer in Sobibor aan. Terwijl zijn ouders en broer meteen worden doorgestuurd naar de gaskamers wordt Thomas uitgekozen om dwangarbeid te verrichten. Hij moet de haren van vrouwen knippen voordat ze de gaskamers in worden gedreven. Zo herinnert hij zich hoe Nederlandse vrouwen aan de ‘kappers’ vroegen hun haar niet te kort te knippen.

Thomas is betrokken bij de opstand van 14 oktober 1943 en weet een half jaar verblijf in Sobibor te overleven. Tot het eind van de oorlog houdt hij zich schuil in het door antisemitisme geteisterde Polen. Hij keert terug naar Sobibor en zoekt naar overblijfselen.

Na de oorlog emigreert Thomas Blatt in de jaren vijftig naar Israël, daar ontmoet hij zijn aanstaande Amerikaanse vrouw met wie hij naar de Verenigde Staten vertrekt. Hij hertrouwt en na de scheiding van zijn tweede echtgenote keert hij terug naar Polen.

Nog jaarlijks bezoekt Thomas zijn geboorteplaats Izbica en de plek van voormalig vernietigingskamp Sobibor. Een groot deel van zijn leven is hij bezig om Sobibor uit de vergetelheid te ontrukken. Zo schrijft hij verschillende boeken over zijn oorlogservaringen en de opstand in Sobibor. Hij treedt in de jaren tachtig als getuige op in het proces tegen voormalig SS’er Karl Frenzel in het Duitse Hagen. In die periode voert hij ook een vier uur durend gesprek met Karl Frenzel. Hij heeft enkele kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden