menu

Overlevenden interview 08, Arkady Wajspapir, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam ; M. Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1930-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Oekraïne; Sovjet-Unie
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Oekraïens
Taal van het interview: Oekraïens

Arkady Wajspapir (Arkadii Weisspapier) is in 1921 geboren in het dorpje Bobrovyy Kut in Oekraïne. Bobrovyy Kut is een Joodse gemeenschap. Arkadii heeft een oudere broer en een jonger zusje. Het gezin leeft samen met de grootvader - en diens tweede vrouw en enkele familieleden - van vaders zijde in een huis dat ze hebben opgesplitst.

Arkady heeft tien jaar schoolonderwijs genoten voordat hij vanaf 1939 in het Rode Leger dienst neemt. Hij raakt gewond, wordt krijgsgevangen gemaakt en in september 1943 naar Sobibor gedeporteerd, alwaar hij geselecteerd wordt om dwangarbeid te verrichten. Arkady is actief betrokken bij de voorbereiding van de opstand en doodt samen met een medegevangene tijdens de opstand eigenhandig met een bijl een SS’er en een Oekraïense bewaker. Na zijn ontsnapping uit Sobibor sluit hij zich aan bij de partizanen.

Als de oorlog voorbij is, gaat Arkady studeren, hij trouwt en werkt als technisch verantwoordelijke bij verschillende ondernemingen op diverse plaatsen in de Sovjet-Unie. Na zijn arbeidzame leven verhuizen hij en zijn vrouw naar Kiev om in de buurt van een van hun zonen te wonen. Zijn vrouw overlijdt in 2004.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden