menu

Overlevenden interview 09, Regina Zielinski-Feldman, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1930-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Australië
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Pools
Taal van het interview: Engels

Regina Zielinski is op 2 november 1925 geboren in Siedliczcze (Polen). Ze bewaart goede herinneringen aan haar vader, moeder, broers en zus en haar leven voor de oorlog. Voor de Duitse bezetting is er in haar woonplaats niets te bespeuren van enig antisemitisme; het gezin heeft goed contact met Poolse buren en vrienden.

Met de komst van de Duitsers wordt de situatie snel slechter voor de Poolse joden. Het gezin wordt tewerkgesteld, en later in een getto ondergebracht. Nog weer later verdwijnen ze naar een kamp, vanwaar Regina en haar familie - gezeten op een kar die wordt voortgetrokken door een paard - op 20 december 1942 naar Sobibor wordt gestuurd. Nog dezelfde dag wordt de rest van haar gezin vermoord.

Regina overleeft Sobibor en weet te vluchten tijdens de opstand. Op wonderlijke wijze komt ze in Duitsland terecht waar ze zich aanmeldt voor vrijwilligerswerk. De rest van de oorlog overleeft ze door zich voor te doen als een Pools katholiek meisje. Haar aanstaande echtgenoot ontmoet zij eenmalig in de zomer van 1944 om hem na de oorlog in een vluchtelingenkamp terug te zien. Ze trouwen op kerstavond 1945. In februari 1947 krijgen ze hun eerste kind, zoon Andrew. In 1949 emigreert het gezin naar Australië.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden