menu

Nabestaanden interview 04, Marco de Groot, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1939-2009
Locatie:
Nederland; Polen; Sobibor
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Marco (Marcus) de Groot is geboren in 1939 in Amsterdam waar hij ook is opgegroeid. Hij heeft nog herinneringen aan zijn ouders die zijn opgepakt. Zijn hoogzwangere moeder is verraden en weggehaald van het onderduikadres waar zij en haar zoontje Marco op dat moment samen verbleven. Marco speelt juist even bij de buren. Marco’s vader, ook ondergedoken, zoekt een ander onderduikadres in Amsterdam voor de kleine Marco.

Vanaf augustus 1944 verblijft Marco in de Rustenburgerstraat bij mensen die om hem geven, maar zelf een slecht huwelijk hebben. Na de oorlog blijft hij bij hen. Als zijn pleegouders later scheiden gaat Marco mee met zijn vader naar diens nieuwe vrouw en gezin. Hij heeft het hier niet naar zijn zin en zo snel als mogelijk verlaat hij het ouderlijk huis.

Ondanks de psychische problemen ten gevolge van zijn ervaringen weet Marco een nieuw leven op te bouwen. Hij maakt carrière bij de Hollandse Lloyd, zet twee bedrijven op en trouwt met Riet. Samen hebben ze een dochter en een zoon.

Marco’s vader en moeder zijn beiden in Sobibor vermoord.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden