menu

Nabestaanden interview 16, Rudie Cortissos, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1939-2009
Locatie:
Nederland; Polen; Sobibor
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Rudie Cortissos is in 1939 geboren. Nog geen drie jaar oud wordt Salomon (Salo) Cortissos naar het eerste van een reeks onderduikadressen gebracht. Het is eind 1941 als zijn ouders hem naar de broer van zijn vader brengen, die gemengd gehuwd is. Spoedig daarna komt hij terecht bij de familie Poort, zijn ‘onderduikvader’ heeft als Verwalter de leiding over de zaak van zijn grootvader.

Veiligheidshalve wordt hij nu Rudie genoemd: Rudie Poort. Het helpt dat hij blond is en blauwe ogen heeft. Nog weer later wordt hij opgenomen in het gezin van de zus van het dienstmeisje dat voor de oorlog bij zijn ouders werkte. Hij gaat naar een christelijk lagere school en bezoekt af en toe zijn grootouders van vaderszijde die in de buurt zijn ondergedoken. Eind 1944 gaat Rudie naar zijn laatste onderduikadres, bij Greta Knuyt op de Parnassusweg. Ook zijn vader zit hier, al anderhalf jaar, ondergedoken in een lage ruimte tussen een vloer en een plafond, maar dat komt Rudie pas in januari of februari 1945 te weten. Rudie en zijn vader overleven de oorlog. Zijn moeder wordt opgepakt en in Sobibor vermoord.

Na de oorlog gaan Rudie, zijn vader en Greta Knuyt op de Minervalaan wonen. In 1949 hertrouwt zijn vader met een Tsjechoslowaakse die hij op een zakenreis heeft leren kennen. Zijn voormalig ‘onderduikmoeder’ verdwijnt dan abrupt uit zijn leven. Met zijn stiefmoeder is het contact nooit warm geweest.

Rudie Cortissos trouwt in 1961, heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden