menu

Overlevenden interview 06, Philip Bialowitz, Late gevolgen van Sobibor

Project:

Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden
Realisatie project:
Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Tijdsbestek:
1930-2009
Locatie:
Polen; Sobibor; Verenigde Staten
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nationaliteit: Pools
Taal van het interview: Engels

De geboorteplaats van Philip Bialowitz (1929), het Poolse plaatsje Izbica, wordt door de nazi-Duitsers gebruikt als doorgangsgetto van Joden naar vernietigingskampen in Oost-Polen. Philip Bialowitz overleeft als jonge jongen een vuurpeloton in Izbica.

In 1943 wordt hij gedeporteerd naar Sobibor en bij aankomst geselecteerd om te werken. Philips’ oudere broer Simcha (zie: overlevenden van de opstand interview 03, Simcha Bialowitz) ontfermt zich waar mogelijk over hem. Philip is betrokken bij de opstand en wordt door de leiders aangewezen als boodschapper om de aandacht van Duitsers te trekken en hen naar plekken te leiden alwaar ze gedood kunnen worden. Na de opstand weet de bijna achttienjarige Philip te vluchten, hij vindt onderduik bij een Poolse familie die hem en zijn broer in een schuur verborgen houdt.

Na de oorlog wil hij niet in Polen blijven vanwege het antisemitisme; na een verblijf in twee vluchtelingenkampen (voor Displaced Persons) in Duitsland emigreert hij naar de Verenigde Staten.

Philip voelt zich verplicht om het bestaan en de gruwelen van Sobibor in herinnering te houden. Hij geeft veel lezingen en heeft zijn levensverhaal opgetekend in ‘A Promise at Sobibor: A Jewish Boy’s Story of Revolt and Survival in Nazi-Occupid Poland’.

Andere interviews over Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden