menu

Interview 14, Thomas Blatt, Sobibor Interviews 1983-1984

Project:

Sobibor Interviews 1983-1984
Realisatie project:
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Tijdsbestek:
1942-1945
Locatie:
Sobibor; Polen; Verenigde Staten
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Thomas Blatt (Izbica, 15 april 1927) kwam op 23 april 1943 met een vrachtauto aan in Sobibor vanuit het getto van Izbica. Zijn ouders en broer werden bij aankomst naar de gaskamers gestuurd. Blatt werd samen met veertig andere jongemannen geselecteerd voor arbeid. In het kamp moest hij helpen bij het verstevigen van de omheining, schoenenpoetsen voor de SS’er Frenzel en later de door de slachtoffers achtergelaten documenten verbranden. Ook moest hij een paar keer de haren afknippen van naakte vrouwelijke gevangenen voordat zij de gaskamers ingejaagd werden.

Blatt behoorde tot de ingewijden van het plan tot opstand. Na de opstand vluchtte Thomas in de richting van Lager I, waar gevangenen over het prikkeldraadhek probeerden te klimmen. Toen Blatt wilde ontkomen, viel het hek op hem. Op de grond liggend zag hij hoe veel vluchtelingen in het mijnenveld de dood vonden. Nadat hij onder het hek was uitgekropen, holde hij over de lijken naar het bos. Op weg hiernaartoe werd hij neergeschoten, bereikte desondanks het bos en kon zich later aansluiten bij het groepje van Petsjerski (interview 2), die ook had weten te ontkomen.

Blatt en een paar anderen besloten naar Izbica te lopen waar zij onderdak vonden bij een boer. Na een paar maanden werden zij door Duitse soldaten ontdekt en neergeschoten. Blatt was de enige overlevende; hij had een kogel in zijn hals gekregen en had zich dood gehouden. Opnieuw vluchtte hij het bos in. Nadat zijn wond genezen was, deed hij zich voor als een Poolse christen en wist zich aan te sluiten bij een groep partizanen met wie hij tot de bevrijding tegen de Duitsers streed.

Na de oorlog studeerde Blatt journalistiek in Polen, reisde naar Israël en emigreerde in 1959 naar de Verenigde Staten. Hij begon documenten te verzamelen over het joods verzet en hield binnen en buiten de VS lezingen over zijn oorlogservaringen en zijn verblijf in het vernietigingskamp Sobibor. Over zijn kamptijd schreef hij twee boeken: Sobibor, the forgotten revolt (1996) en: From the ashes of Sobibor: a story of survival (1997).

Tomas Blatt overleed op 2 november 2015 in zijn woonplaats Santa Barbara.

Het interview vond plaats in Tricht, 1984.

Andere interviews over Sobibor Interviews 1983-1984