menu

Interview met Joop Dorsman, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Feijenoordstadion; Amsterdam; Kampen; Klooster Bardel (Bad Bentheim); Osnabruck; Oldenburg; Beckendorf; Zwolle; Nieuweschans; Bremen; Maastricht; Amersfoort
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Met de werkschoenen van zijn vader ging Joop Dorsman op reis. De buurman zou een beetje op Joop letten. In het Feijenoordstadion wisselde hij van vak om bij een vriendje te staan. Met een schip werden ze naar Amsterdam getransporteerd en vandaar naar Kampen.

Met een industrieel treintje werd de groep naar een overvol kamp in Duitsland gebracht waar bij aankomst voor eten werd gezorgd. Het werk bestond uit tankwallen graven. Het schaarse eten werd aangevuld met knollen die van het land gestolen werden. Joop meldde zich ziek en werd met een aantal anderen afgekeurd. Op dat moment waren de geallieerden al een eind in Duitsland opgerukt. In het klooster Bardel vond de groep onderdak, onder het gezag van SA bewaking die de mannen weer dwong te gaan graven. Ontsnapte mannen werden door de bewakers in elkaar geslagen. Joop werd weer afgekeurd en kwam via Osnabrück in Oldenburg terecht. In Beckendorf werkte Joop onder andere als als leerling bankwerker.

Met een paar andere mannen is Joop ontsnapt. Hij werd bij de Weser aangehouden door Amerikanen. In het verzamelkamp waar ze terecht kwamen, werd Joop met zijn maat kok. Hij moest er voor 15.000 mensen koken.

Terug in Rotterdam vroeg Joops vader als eerste of Joop zijn werkschoenen nog had, want die waren nodig voor zijn werk. Joop was de hele reis zuinig geweest op de schoenen en had zelfs klompschoenen gedragen om de werkschoenen van zijn vader te sparen.

Andere interviews over Reis van de Razzia