menu

Reis van de Razzia

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daaropvolgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. De Razzia van Rotterdam was de grootste razzia tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op 76 in 2012-2014 gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt. De mannen waren indertijd, eind 1944, tussen de 17 en 21 jaar oud. In de getuigenissen van deze jongens valt te horen wat hen overkomen is tijdens de oorlogsjaren en wat hun handelingsruimte was ten tijde van de razzia. Maar ook hoe de ervaring van de reis van de razzia, naar Duitsland en Oost-Nederland, hun verzelfstandiging in de hand heeft gewerkt.

Na de bevrijding pakten de jongens de draad weer op, in een groot aantal gevallen nog onderbroken door de politionele acties in Indonesië. Maar uiteindelijk kregen ze een eigen leven, een eigen gezin, in een Nederland dat volop in het teken stond van de wederopbouw.

Reis van de Razzia werd gefinancierd door: Van Ommeren-de Voogt Stichting, Van Cappellen Stichting, Stichting dr.Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting de Groot Fonds, Stichting Swart van Essen, VFonds, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Deltaport Donatiefonds.

  • Realisatie projectErik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
  • TijdsbestekNovember 1944 - Juli 1945
  • LocatieRotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam
  • OnderwerpenTweede Wereldoorlog; Oral History; Razzia's; Dwangarbeid; Onderduik; Deportaties
  • Masterbestanden DANS-KNAW

Dit project bevat 76 interviews