menu

Interview met Aad van Teylingen, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Feijenoordstadion
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

De broer van Aad van Teylingen werkte bij de brandweer. Toen de razzia plaatsvond, wilde Aads broer zijn spullen in de kazerne halen om vervolgens onder te duiken met Aad en zijn vriend Gerrit. Bij de brandweerkazerne aangekomen mocht de broer niet meer weg. Aad is met Gerrit aangehouden op straat en in een school opgesloten, waar ze ook Aads broer weer tegenkwamen.Gedrieën besloten ze met de Duitsers mee te werken, maar ook om te ontsnappen bij de eerste gelegenheid die zich voordeed.

In het Feijenoordstadion aangekomen werden ze met een groep in een vak geplaatst dat opschoof naarmate er meer groepen mensen uit het stadion vertrokken. Aad en zijn broer besloten zo lang mogelijk in het stadion te blijven en niet met de eerste groepen mee te gaan om zo het moment af te wachten waarop de bewakers niet meer zo fanatiek waren.

De volgende dag, op weg naar de havens, ontsnapte Gerrit door bij zijn werkgever naar binnen te schieten. Aads broer zag zijn vriendinnetje, gaf haar een arm en liep ook weg. Even later ontsnapte Aad door hard weg te rennen. Er werd nog op hem geschoten, hij had geluk, stelt Aad.

Eenmaal thuisgekomen dook Aad onder. Zijn moeder was eerder al overleden en hij woonde samen met zijn broer en zijn vader.

Later is Aad bij de Prinses Irene Brigade in dienst getreden.

Andere interviews over Reis van de Razzia