menu

Interview met de heer J.J. van der Blom, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Enschede
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

De heer Van der Blom ging op jonge leeftijd al mee met de razzia. Hij had toen al het nodige gezien van de bezetting: het centrum van Rotterdam in brand in mei 1940, een ziekenhuis wat plotseling werd ontruimd om de Duitse gewonde soldaten in te verplegen, en later een vergeldingsactie van Duitsers toen hij bij NSB'ers een raam had ingegooid en er mensen werden meegenomen die nooit meer zijn teruggekomen. Nog vlak voor de razzia ging hij met buren op hongertocht, omdat in het najaar van 1944 voedsel schaars werd.

Toch moet hij toegeven dat in het begin de gewone Duitse soldaten zich correct, ja, zelfs vriendelijk gedroegen. Na de razzia heeft hij het, zeker in het begin, niet slecht in Duitsland. Hij kon met ruilhandel een mooie aanvulling op zijn rantsoen krijgen. Het werk, puinruimen, hoefde hij maar een paar weken te doen. Daarna ging hij werken voor een meeldepot om meel te distribueren. Hij heeft wel bombardementen meegemaakt, maar vertelt daar niet veel over.

Na de bevrijding in Duitsland door Polen en het transport terug naar Nederland is hij opgevangen in Enschede en daar ontluisd.

Hij zegt zelf volwassener uit de oorlog te zijn gekomen en hij is er achtergekomen dat hij behoorlijk stressbestendig is. De bevrijding en dat je na vijf jaar in alle vrijheid weer je eigen volkslied mee mocht zingen, heeft hem wel wat gedaan.

Andere interviews over Reis van de Razzia