menu

Interview met Dirk en Piet den Drijver, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Feijenoordstadion; Oranjeboombrouwerij; Amsterdam; Wezep; Mühlheim; Gronau
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Piet den Drijver wilde 's ochtends op de fiets naar zijn werk, maar werd in plaats daarvan naar het stadion opgebracht door Duitse soldaten.

Bij de Oranjeboombrouwerij is hij in een rijnaak gestopt en naar Amsterdam gebracht, samen met allerlei vrienden uit de buurt. Ook Dirk werd werd op deze manier gedeporteerd. Beide broers zijn in Wezep terechtgekomen, samen met hun broer Nico. Ze zijn daar een officiershuis gaan 'bewonen' en zorgden handig voor eten en verwarming. In Wezep waren ze getuige van de executie van drie mannen, een represaillemaatregel om de vele ontsnappingen af te straffen. Met de trein werden ze richting Enschede vervoerd. Dirk maakte zich zorgen over zijn vader en wilde naar huis. Op het station klom Dirk uit het raam van de trein en ontsnapte.

Na een tocht vol hindernissen kwam Dirk tenslotte in Rotterdam aan. Daar kreeg hij te maken met de Hongerwinter. In Hoekse Waard ging hij foerageren met zijn kleine broertje en zo is het gezin de Hongerwinter doorgekomen.

Piet werd na een treinreis gedropt bij Mühlheim en hij moest werken in dienst van de spoorwegen samen met zijn broer Nico. Ze werkte daar samen met Belgische arbeiders. Het werk werd betaald en ze mochten ook het dorp bezoeken in hun vrije tijd.

De geallieerden rukten op en nadat een blindganger in de vloer van de douche terecht was gekomen, stelde Nico voor om naar huis te gaan. Omdat ze een Ausweis hadden voor het hele Ruhrgebied, konden ze in de eerste instantie vrij reizen. Bij Gronau gingen ze in een bos ongezien de grens over.

Uiteindelijk kwamen Piet en Nico op 7 april 1945 thuis na een tocht van 400 kilometer.

Door hun reis hadden ze bijzondere ervaringen opgedaan. Piet zegt: 'Maar dat heb je als je buiten Rotterdam komt he? Daar leven ook andere mensen. Wisten wij veel, we kwamen nooit verder.'

Andere interviews over Reis van de Razzia