menu

Interview met Henny Olofsen, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Amsterdam; Kampen; Oldenburg; Bremen; Dalen über Meppen
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Henny Olofsen had zich tijdens de razzia teruggetrokken op de vliering en hij had zich verstopt in de bedstee daar. De Duitse soldaten die het huis binnen waren gekomen, wisten hem echter te vinden. Omdat ze dreigden te schieten, kwam hij tevoorschijn.

Met een rijnaak werd Henny via Amsterdam naar Kampen gebracht en vandaar met de trein naar Dalen über Meppen, waar hij loopgraven moest maken. Na even in Oldenburg ondergebracht te zijn, kwam Henny in een groot lager in Bremen terecht waar niets meer voor de mannen te doen was tegen het einde van de oorlog.

Op een ochtend kwamen ze erachter dat er buiten Engelsen aan het ontbijten waren, ze bleken in stilte bevrijd te zijn. De kampleider in Bremen was gehaat. Een Franse dwangarbeider schoot hem dood en nodigde Henny ook uit om op hem te schieten, waarvoor Henny bedankte. Maar de andere kant van de rivier de Wezer was nog niet bevrijd en de Duitsers bombardeerden het bevrijde gebied waar Henny zich ook in bevond.

De Prinses Irene Brigade verzorgde transport naar Nederland en Henny werd zo goed als voor de deur afgezet in Rotterdam. Zijn moeder was thuis en moest huilen, zijn vader was er niet, want hij had dienst. Hij was politieagent, net als Henny's broer.

Andere interviews over Reis van de Razzia