menu

Interview met Nelis Bakker, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Waalhaven (Rotterdam); Sluisjesdijk (Rotterdam); RET-terrain (Rotterdam); Wolphaertsbocht (Rotterdam); Brielselaan (Rotterdam); Putselaan (Rotterdam); Oranjeboomstraat (Rotterdam); Stieltjeskade (Rotterdam); Nieuwe Maas; Lek; Utrecht; Ammerstol; Amsterdam-Rijnkanaal; Maarssenbroek; Amsterdam; Kampen; Zwolle; Meppel; Ommen; Havelte; Deventer; Scherpenzeel; Woudenberg; Zeist; Woerden
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nelis Bakker werd in de leeftijd van 17 of 18 opgeroepen voor de razzia. Samen met zijn twee broers, Paul en Karel zou hij meegevoerd worden naar een voor hen onbekende bestemming. De drie hebben overwogen om onder te duiken, maar uit angst voor verraad van een buurvrouw hebben ze dat niet gedaan.

Ze zijn ´s middags meegenomen en per schip vervoerd via Utrecht naar Kampen. Doordat de Duitsers niet om konden gaan met het schip, is de besturing en navigatie overgenomen door Rotterdammers. Die schampten de kade wel zoveel dat er razziagangers konden ontsnappen. Onder hen was één broer van Nelis. Nelis Bakker is in Kampen overgebracht naar een trein die een bestemming had in, naar hij vermoedt, Duitsland. Hij is daar nooit aangekomen.

Samen met zijn andere broer is hij nog voor de Duitse grens ontsnapt. Wel zijn ze een dag later opgepakt en alsnog tewerkgesteld in Nederland. Ze moesten polders droogmaken. Ook toen zijn meneer Bakker en zijn broer ontsnapt en niet meer opgepakt.

Geholpen door boeren, die hen eten en onderdak verschaften, zijn meneer Bakker en zijn broer op 5 december thuisgekomen. Toen bleek dat ook de broer die in Utrecht was ontsnapt, heelhuids was thuisgekomen. Nelis en zijn broer hadden op Sinterklaasavond een cadeautje mee. Ze hadden vijf broden kunnen sparen voor de rest van het gezin, zeer welkom in de Hongerwinter. De buren waren verbaasd de buurjongens drie weken na de razzia alweer terug te zien.

Andere interviews over Reis van de Razzia