menu

Interview met Nico Zwang, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Nico Zwang is met zijn broer meegenomen. Ze zijn beiden door hun moeder voorzien van een deken, bestek en een kroes. In stadion Feijenoord hebben ze de nacht doorgebracht. Nico's broer had het daar erg benauwd vanwege astmatische bronchitis. De volgende dag, op weg naar de schepen waarin ze verder vervoerd zouden worden, kwam de colonne langs het ouderlijk huis. Nico pakte de bagage van zijn broer die gewoon uit de rij was gestapt en zich in de gang van het huis had verborgen.

Via Vreeswijk, waar een vluchteling werd neergschoten, kwamen ze in Amsterdam en vandaar in Kampen, alwaar ze in een trein richting Duitsland werden gezet.

In Hannover werd Nico met een groep geselecteerd om bunkers te bouwen. Vanuit Sarstedt zagen ze de bombardementen op die stad. Nico meldde zich ziek en terwijl zijn maten gingen werken, ging Nico eten bedelen bij de boeren in de streek.

Zonder ook maar een Canadees gezien te hebben, bleek dat het gebied bevrijd was. Met twee maten stal Nico wat fietsen en met een geïmproviseerd Nederlands vlaggetje op de rug vertrokken ze richting huis. In Winterswijk werden ze opgevangen door de Binnenlandse Strijdkrachten.

Nico heeft nooit gedacht aan onderduiken tijdens de razzia. Hij wist niet dat dit alles zou gebeuren. Er waren al eerder groepen mannen opgepakt om kortstondig te werken aan verdedigingswerken in de buurt van Rotterdam.

Andere interviews over Reis van de Razzia