menu

Interview met Piet Welling, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Duitsland; Schiedam; Eiffel
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Piet Welling was in 1944 geslaagd voor zijn HBS diploma en kon aan een MTS verder leren in Rotterdam. Daar aangekomen bleek de school gesloten te zijn en Piet volgde een vorm van particulier ad-hoc onderwijs bij mensen waar hij bij in de kost was.

Tijdens de razzia besloot hij mee te werken om die mensen niet in gevaar te brengen. In het Belastingkantoor in de Puntegaalstraat, dat nog in aanbouw was, liep Piet een zware verkoudheid op.

Met de trein werd Piet naar de Eiffel gebracht om daar tankwallen te graven. In Kronenburg stonden V2 installaties opgesteld waar de bevolking erg enthousiast over was. Bij een aanval door jachtvliegtuigen wist Piet tenauwernood aan de dood te ontsnappen. Hij werd ziek en mocht op eigen kracht naar huis. Tijdens die tocht kwam hij door Keulen wat dusdanig getroffen was dat Piet er trauma's aan over heeft gehouden.

In februari 1945 kwam Piet terug in Rotterdam. Piet stelt dat de razzia's in Amsterdam en Den Haag zijn mislukt, omdat de bevolking daar gewaarschuwd was. In Rotterdam werd de eerste grootschalige razzia gehouden, waar men door werd overvallen.

Andere interviews over Reis van de Razzia