menu

Interview met Riet Bastein, Reis van de razzia

Project:

Reis van de Razzia
Realisatie project:
Erik de Jager (Stichting Reis van de Razzia)
Tijdsbestek:
November 1944 - Juli 1945
Locatie:
Rotterdam; Nederland; Schiedam; Amersfoort; Holten; Montfoort
Meer projectdetails

U kunt hier naar fragmenten zoeken

Tijdens de razzia werd de broer van Riet weggehaald. Tijdens de Hongerwinter probeerde de vader van Riet eten te halen op de eilanden, maar daar was weinig meer te halen.De situatie voor het gezin was nijpend, de vader verzwakte sterk en stortte uiteindelijk in elkaar op straat. Hij had longoedeem en kon daarna niet meer van zijn bed afkomen, zo verzwakt was hij. Haar moeder was toen vier maanden in verwachting.

Riet was weliswaar vijftien jaar oud, maar nam desondanks het besluit om in Twente eten te gaan halen. Ze nam een tante mee en haar broertje van zeven jaar oud. De tante nam ook haar kind mee. Met twee koffers en een kinderwagen zijn ze gaan lopen naar Montfoort en vandaar naar Amersfoort richting Holten. Na een lange en gevaarlijke tocht wisten ze de kinderen bij gastadressen onder te brengen, die er tot na de oorlog gebleven zijn. Met een man die zij onderweg tegenkwamen, hebben ze zich eenmaal voorgedaan als 'gezin' om zo een slaapplek op een boerderij te krijgen.

Met het eten in de dubbele bodem van de kinderwagen is Riet met haar tante teruggekeerd naar Rotterdam. Op 5 maart 1945 kwam ze 's ochtends thuis aan en hoorde dat haar vader de avond ervoor was overleden. Ze was in totaal veertien dagen op reis geweest. Het gezin heeft er met de meegebrachte levensmiddelen doorheen kunnen komen. In juli 1945 is haar broertje geboren.

Andere interviews over Reis van de Razzia